Ik wilde 15 kilo afvallen. Nog 25 te gaan.

 

De jaarwisseling staat garant voor een set aan goede voornemens. Zo ook bij mij. En uiteraard prijkt met stip op 1 weer het voornemen om af te vallen en de ideale BMI te bereiken. Een kansloze missie. Tenminste, sinds de kanker en de overgang die daarmee in gang gezet is op mijn 29e. Tel daarbij de conditie en een energiehuishouding van een gemiddelde 90-plusser bij op en het feest is compleet. Een kansloze missie, tot voor kort.

 

Ik begon in oktober 2016 al met het vormgeven van mijn goede voornemen, door een diëtiste te zoeken met verstand van zaken. Want mijn lichaam reageert niet meer op de ooit succesvolle afvalmethodes. Mijn lijf is een vreemde voor me geworden, waar ik geen grip meer op heb. Ik struinde het internet af en juist op het moment dat ik de handdoek in de ring wilde gooien, was daar Everdien van der Leek. Een diëtiste met de master “Voeding & Gezondheid” op zak. Het is meteen duidelijk dat voeding een passie van haar is en sinds zij jaren werkzaam is geweest in het LUMC en daarmee (ook) deskundig is op het gebied van voeding in combinatie met een medisch aspect, mail ik haar. “Ik wil niet iemand anders zijn experiment zijn” laat ik overduidelijk weten. Ok, dat was niet de meest vriendelijke binnenkomer, maar Everdien reageert allerliefst en zegt dat ze mij helpen kan.

 

Sinds de kanker is het een chaos in mijn hoofd, vertel ik haar in ons eerste gesprek. Ik heb een grote behoefte aan een duidelijk en overzichtelijk schema, geen punten tellen, geen complexe maaltijden bereiden en geen shakes, maar een voedingspatroon dat bij mijn veranderde lijf past. Duidelijk is dat Everdien er van het begin af aan vertrouwen in heeft. Ik ben argwanend, omdat de hopeloze afslankpogingen mij in het geheugen gegrift staan. Ik begin 2016 met als doel 15 kilo af te vallen. In oktober bij Everdien aan de tafel heb ik er nog 25 te gaan. Kortom, er is ergens iets niet goed gegaan. Maak daar gerust een understatement van.  

 

Inmiddels durf ik erin te geloven dat afvallen echt mogelijk is, sinds ik vanaf oktober iedere week net iets meer dan een halve kilo per week afval. Ok, geen enorme getallen, maar wel een blijvend resultaat en eigenlijk gewoon kneitergoed voor mijn after kankerlijf, waar ik de grip op dacht verloren te hebben. En dan te bedenken dat ik geen honger lijdt en zelfs zo nu en dan kan genieten van mijn favoriete truffelgebakje. Ik knijp mezelf. Het is een droom, maar ik ben wakker!

 

Nou kan ik me zo voorstellen dat je ontzettend nieuwsgierig bent naar dat weergaloze afvalschema van mij. Ten eerste zou ik Everdien met het openlijk delen van mijn schema geen recht doen, maar misschien nog belangrijker, mijn schema is niet per definitie jouw schema. Dus.....zit je met je handen in het haar en heb je die laatste strohalm nodig, om het geloof weer terug te winnen dat afvallen mogelijk is, ook na de kanker? Geef die sympathieke dame dan gewoon even een belletje. Ik kan niet anders zeggen dan: “It’s all worth it.”

 

Corpus Mentis Dietist Leiden

 

Herenstraat 39

 

 2313 AE Leiden

 

 T: 071 - 889 14 35

 

 F: 071 - 890 0588

 

M: eeavdleek@corpusmentis.nl

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0